ma. jul 22nd, 2024

Achtergebleven koffers voor een prikkie: Schiphol waarschuwt voor oplichters.

Op social media zijn oplichters actief die koffers verkopen die zogenaamd zijn achtergebleven op Schiphol. De luchthaven waarschuwt om niet op de advertenties in te gaan en de accounts te rapporteren.

Een goedgevulde koffer voor 2 of 3 euro. Op Facebook en Instagram gaan advertenties rond van mensen die zich voordoen als Schiphol en zogenaamd achtergebleven koffers verkopen. “Ze vragen je om je gegevens achter te laten en beloven vervolgens de koffers op te sturen”, vertelt een woordvoerder van Schiphol aan Editie NL.Anderhalve week geleden werd de luchthaven er voor het eerst via social media op gewezen. “We dachten eerst dat het wel over zou waaien, maar inmiddels zijn er al meerdere accounts gespot die op deze manier te werk gaan.” 

Opruiming’

Zo schrijft het facebookaccount ‘Schiphol Amsterdam Airport’ in een bericht: “We ruimen dringend het luchthavenmagazijn op en verkopen bagage die meer dan zes maanden geleden verloren is gegaan.” De pagina Luchthaven Schiphol zegt: “Verloren bagage: je weet nooit wat er in je koffer kan zitten. Het kan waardevol antiek, elektronica of zelfs geld zijn!”

Onder de posts zijn reacties te lezen van mensen die vertellen hoe zij in hun koffers tablets, telefoons en andere elektronica aantroffen.Schiphol maakt zich zorgen om de berichten. “Er wordt mee geadverteerd, dus soms verschijnen deze posts zomaar vanuit het niets op je tijdlijn”, vertelt de woordvoerder.

Rapporteren

Hoeveel mensen op deze manier zijn opgelicht is onbekend. “Maar we hebben wel wat reacties gekregen van mensen die erin zijn getrapt.” Schiphol raadt aan om de accounts te rapporteren.Een goedgevulde koffer voor 2 of 3 euro klinkt aantrekkelijk, maar trap er niet in.