wo. jul 24th, 2024

Verdriet en woede bij moeder van 13-jarige die zelfmoord pleegde na seksfilmpje

Foto: De 13-jarige Desteny.

Voor haar moeder Samantha Balker is het helder: haar dochter is verkracht en kon daarna de schande van het viraal gaan van het filmpje dat de daders ervan maakten niet meer verdragen. De twee minderjarige verdachten beweren bij hoog en bij laag dat de seks vrijwillig was. Sterker nog, dat het initiatief uitging van Desteny.

Het Openbaar Ministerie eiste anderhalve week geleden bij de kinderrechter alleen een taakstraf van zestig uur tegen de destijds 14- en 15-jarige jongens voor ontucht, en het maken en verspreiden van kinderpornografie. Niet voor de verkrachting, want die is volgens het OM niet te bewijzen.

’Lange behandelduur’
Bij Samantha Balker strijden verdriet en woede om voorrang. Volgens haar hebben politie en justitie nooit serieus onderzoek gedaan en zijn meerdere getuigen, aan wie Desteny vertelde dat ze was verkracht, niet serieus genomen. Haar advocaat Richard Korver zegt zich dat gevoel wel te kunnen voorstellen.

„We zijn bovendien bijna drie jaar verder. Een dergelijke lange behandelduur is voor iedereen, slachtoffers én verdachten, heel slecht. En het draagt zeker bij aan het gevoel van Samantha Balker dat deze kwestie geen prioriteit had.”

Samantha: „Als het om Ridouan Taghi gaat, wordt alles uit de kast getrokken. Maar een 13-jarig zwart Bijlmermeisje is kennelijk een stuk minder interessant. De officier van justitie zei tijdens een voorgesprek letterlijk tegen me dat ze ook rekening moest houden met de leeftijd van de jongens. ’Als die veroordeeld worden hebben ze geen toekomst meer’, zei ze. Maar míjn kind is overleden. Míjn kind ligt in een graf en is een skelet.”

Depressief
Ze had wel in de gaten dat het niet goed ging met Desteny eind november 2020, zegt Samantha Balker. „Ze was neerslachtig, huilde in bed en was steeds moe. We hielden ervan om samen op de bank tv te kijken, maar opeens wilde ze iedere avond om 7 uur naar bed. Haar cijfers op school kelderden van zevens en achten naar drieën en vieren.”

Samantha begreep pas waar haar zwijgzame dochter mee rondliep toen een nicht haar het filmpje stuurde dat inmiddels viraal ging. Zes afschuwelijke seconden waarop te zien is hoe twee jongens tegelijk oraal en vaginaal seks met haar kind hebben. Zij in slechts een bh’tje, de jongens nog met hun jas aan en een mondkapje voor. „Ik confronteerde haar ermee en zag mijn kind voor mijn ogen overlijden. Het licht ging uit. Ik heb altijd angst om haar gehad. Ze was lief en zacht. Hoe vaak ik niet dacht: toon een beetje meer pit, laat niet over je heen lopen!”

Desteny verdween naar haar kamer, maar bleek later via het balkon rechtstreeks naar de lift te zijn gelopen. Omhoog naar de achttiende verdieping, waar ze haar dood tegemoet sprong. „Dat ze dat deed twee maanden na de verkrachting wordt nu aangevoerd als argument dat het daarmee niks te maken had. Maar wie kan voor een ander bepalen wanneer het teveel wordt?”, zegt Samantha.

Kinderrechter
De moeder van Desteny wil maar één ding, dat de zaak serieus wordt genomen, ook al krijgt ze haar dochter er niet mee terug. De kinderrechter doet donderdag uitspraak.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de hulp- en preventielijn Zelfmoord. Praat erover. Tel: 0800-0113 (gratis), 113 (regulier tarief) of www.113.nl.

 

(Bron: Telegraaf)