Mishandeling, vernedering, incest, 25 jaar lang maakte ik het allemaal mee. Ik weet nog toen mijn eerste boek uitkwam en de media deskundige van mijn uitgever Pauw en Witteman benaderde zij als antwoord gaven: “het is geen maatschappelijk probleem”. En dat is de vinger op de zere plek. Zoveel mensen denken, een ander meldt wel, ik bemoei me er niet mee, wat als ik meld en het is niet waar? Allerlei redenen waarbij we de verantwoording bij de ander leggen.

Als kind was ik zo ontzettend alleen, zo eenzaam, zo enorm angstig elke minuut van de dag. Nooit wist ik welke straf ik die dag zou krijgen. Elke dag weer werd me verteld dat ik een slecht kind was, dat ik straf verdiende. Zo vaak hief mijn vader-dader zijn armen naar de hemel en riep: “God waar heb ik dit kind aan verdient, waarom straft u me zo”. De schuld en schaamte die ik telkens weer voelde is met geen pen te beschrijven en maakte me diep ongelukkig en verdrietig. Mijn diepe overtuiging dat ik er nooit had mogen zijn, dat ik een duivelskind was, dat ik slecht, dom, lelijk was van binnen en van buiten heeft tot ver in mijn volwassenheid geduurd. En nog steekt het hier en daar de kop op. Geen moment heb ik me gerealiseerd dat wat mij aangedaan werd niet normaal was. Dat me iets aangedaan werd realiseerde ik me zelfs niet. Voor mij was het zo terecht dat ik verkracht werd, vernederd werd, opgesloten werd.

Mijn vader-dader sloeg me af waar anderen bij waren, familie, in de supermarkt, hij verborg het niet. Toch deed geen enkele volwassen iets waardoor ik me alleen maar schuldiger voelde. Al die volwassenen bevestigde daarmee wat mijn ouders al zeiden, ik was het niet waard. Nooit vroeg iemand, hoe gaat het met je. Nooit kreeg ik van wie dan ook een compliment. En dat lieve jij kun jij doen voor een kind. Zie een kind, hoor een kind, koester een kind. Wie jij ook bent, wat je ook doet, jij kan dat verschil maken. Een paar minuten van jouw tijd, maken een kind minder eenzaam. Een paar minuten van jouw tijd maken een kind minder verdrietig. Maak elke week de week tegen kindermishandeling. Kan een kind op jouw rekenen?