di. jul 23rd, 2024

AANPAK VERWARDE PERSONEN MOET
TERUG NAAR DE ZORG: “DE GRENS IS BEREIKT”

Alleen al in Zoetermeer waren er 1069 meldingen in 2022 en 967 in 2023. Opvallend: over één persoon zijn 147 meldingen binnengekomen. ‘Ik ben er groot voorstander van dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven, maar er zit een grens aan en die is wel zo’n beetje bereikt.’ De burgemeester van Zoetermeer, Michel Bezuijen (VVD), is heel duidelijk als het gaat over de aanpak van zijn inwoners met ‘onbegrepen gedrag’, zoals dat sinds kort officieel wordt genoemd.

MEER MELDINGEN NA BEZUINIGEN
Bezuijen, en met hem vele andere burgemeesters, hebben het aantal meldingen over verwarde mensen op zien lopen sinds er bezuinigd is op de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Hoewel zijn stad een zogeheten Meldpunt Bezorgd heeft, komen de meldingen over verwarde personen meestal bij de politie binnen. ‘En als er iets is, gaat de politie rijden, zo werkt dat. Maar de meeste mensen waarover meldingen komen, hebben psychische hulp nodig en daar is de politie niet voor.’

Dit hoort niet op bordje van politie te liggen.
Met het flink toegenomen aantal meldingen is ook steeds vaker een politieagent de eerste met wie een verward iemand in aanraking komt. Daarom bekijkt de Zoetermeerse burgemeester nu of het mogelijk is een GGZ-medewerker op het politiebureau neer te zetten, zodat die de eerste zorg kan verlenen.

Tekst & foto: Omroep West