wo. dec 11th, 2024
Zoetermeer en omstreken - vallende sterren

Als je een liefhebber bent van vallende sterren, dan is het de moeite waard om op zondagochtend 22 oktober naar de hemel boven Zoetermeer te kijken. Op dat moment zal de meteorenzwerm Orioniden zorgen voor een spectaculaire vertoning.

Vroeg je bed uit…

Het ideale tijdstip om je blik naar de hemel te richten, is rond 6.00 uur zondag ‘s ochtends . Op dat moment zullen er verschillende vallende sterren te zien zijn. Om dit schouwspel optimaal waar te nemen, is het aan te raden om jezelf op een donkere locatie te bevinden, zoals het Bentwoud. Op een plek met weinig lichtvervuiling kun je tot wel vier keer meer meteoren zien dan in een sterk verlicht gebied, zoals te lezen is op de website hemel.waarnemem.com.

Tijdens het hoogtepunt van deze sterrenregen kun je bij heldere hemel ongeveer 22 tot 23 meteoren per uur waarnemen. Als er echter veel wolken zijn, kun je nog steeds zo’n 11 meteoren per uur verwachten. Het goede nieuws is dat je geen speciale apparatuur nodig hebt om deze meteoren te kunnen bewonderen.

De Orioniden in Zoetermeer

De Orioniden zwerm vormt jaarlijkse meteorenzwerm die zich van 16 tot 26 oktober aan de hemel manifesteert. De radiant, het punt van waaruit deze meteoren lijken te verschijnen, bevindt zich in het sterrenbeeld Orion. Ze worden gegenereerd door stofdeeltjes afkomstig van de beroemde Halley komeet en razen met een indrukwekkende snelheid van ongeveer 237.240 kilometer per uur door de ruimte.

 

Wat is een vallende ster?
Vallende sterren zijn lichtflitsen die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen. De flitsen hebben echter niets met sterren te maken. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, vaak niet groter dan een zandkorrel. Dat puin komt circa 100 kilometer boven ons hoofd in de atmosfeer terecht.  Door de hoge snelheden wordt de lucht aan de voorkant van zo’n gruisdeeltje samengedrukt, verhit en aan het gloeien gebracht. Dat zien wij als een flitsje.

Bron: Hemel.waarnemen.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *