zo. jul 21st, 2024

Is water uit een waterfles met geurpod (Air Up) gezond?

Drinkflessen die water een smaak geven door geur zijn populair. Vooral oudere kinderen op de basisschool maken gebruik van deze waterflessen met geurpod, bijvoorbeeld van het merk Air Up. Maar hoe werkt zo’n waterfles precies? En hoe gezond, duurzaam en veilig is een waterfles met geurpod?

Hoe werkt een waterfles met geurpod?

Smaak proef je onder andere met je tong. De smaakpapillen op je tong sturen signalen naar je hersenen over smaak. Maar proeven doe je voor een deel ook met je neus. Als je je neus dichtknijpt proef je veel minder van je eten. Bij een waterfles met geurpod werkt het precies andersom: doordat je een geur ruikt, fop je je hersenen alsof je de smaak proeft.

Bij deze waterfles bevestig je een geurpod op het mondstuk van de fles. Zo’n geurpod bestaat uit een ring waar een met aroma doordrenkte spons in zit. Als je drinkt, komt dat aroma vrij via een klein gaatje, waardoor je hersenen een link leggen tussen de geur en de smaak. Het lijkt alsof je een smaak proeft, maar je drinkt gewoon water.

Is water uit een waterfles met geurpod gezond?

Gemiddeld gezien drinken kinderen veel dranken waar suiker in zit, zoals limonade, frisdrank en sap. Meisjes gemiddeld bijna 400 milliliter per dag en jongens 500 milliliter. Het drinken van suikerhoudende dranken vergroot het risico op overgewicht en diabetes type 2. Light-frisdrank bevat geen of minder suiker en daardoor minder calorieën dan frisdrank met suiker. Wel bevat light-frisdrank, net als frisdrank met suiker, zuren die slecht zijn voor je tanden. Al deze dranken staan niet in de Schijf van Vijf.

Water uit een waterfles met geurpod staat wel in de Schijf van Vijf, omdat het om gewoon kraanwater gaat en je dus geen calorieën en geen zuren binnenkrijgt.

Lees meer hier onder 👇👇

https://mobiel.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-water-uit-een-waterfles-met-geurpod-gezond-.aspx?fbclid=IwAR0QC1OampXvLfUOKdlNHraWB0-4QAJYEapI7fe08AMn0_3FLowUAZ77rpU#msdynttrid=SG4FjKGTalXbx9fX-Io5HbNa2LNdSZyBDe_iN5X3EXM